Озеленяване на двор: можем ли сами?

озеленяване на двор

озеленяване на двор – можем и сами

Здравейте верни читатели, на блога за озеленяване. След, като четете тази статия ви е нужна полезна информация за озеленяване на двора. Вие сте на правилното място. Тук ще намерите всичко, за това как сами да се заемете с нелесната задача да озелените дворното си пространство и какви нужни инструменти ще ви трябват. Не забравяйте, че трябва и да поназнайвате малко от градинарство и от ботаника. Това ще ви е нужно за да знаете, какви изисквания са нужни за растенията.

Предприемайки озеленяване на двор или градина, от самите вас е важно да не се отказвате. Бъдете с настроение и опитвайте. Някои от манипулациите могат да се преработят. Когато сте позитивни ще пожънете успех в озеленяването.

озеленяване на двор

озеленяване на двор – симпатично дворче

А ето и няколко кратни и полезни съвета, как да се справите сами.

  • Измислете някаква концепция – това е добър съвет, защото ясната визия ще ви помогне, както с подбора на растения, така и бюджета, който сте си определили. Не на последно място ще включим и факта, дали разполагате и с физически възможности и време.
  • Задължително заравнете двора преди всякакви манипулации – ще имате двор, като „тепсия“. Ако е нужно напръскайте и за плевели.
  • Изберете, място за групите от растения и ги положете на мястото без да ги засаждате. Огледайте ги хубаво. Положете ги от най-хубавата страна. Пак огледайте и почвайте да ги засаждате в земята.
  • Подбор на растения за груповата растителност – избирайте едно акцентиращо дръвче и аранжирайте с храсти, както иглолистни, така и широколистни. Може и с цветя. Изградете група само от цветя, храсти, дръвчета. Всеки има различен вкус
  • Как се засажда? -изкопава се дупка, слага се дръвчето, така че да не излиза над нивото. Слага се торчица под растението. Запълваме, валираме с ръце и хоп – имаме растение.
озеленяване на двор

озеленяване на двор – групи от растения

Хайде да направим нещо по-сложно, например алпинеум. Мислите, че няма да се справите, лъжете се. Вие вече сте градинар(ка).

Какво ви е нужно. Воля и позитивно настроение, както и материали за изграждане на скален кът в двора. Добре ще е да е на хълмче(скатна форма на терена). Така ще се вижда от различни ъгли. Взимате различни по големина и форма варовици и ги полагате в площта. Използвайте декоративни треви, алпийски цветя, малки храсти. Не засаждайте много големи растения в алпинеума. Може да сложите и мулч за настилка. Аз ви препоръчвам и някое джудже да се подава зад някой камък.

Последното действие за озеленяване на двора е засаждане на тревата. Купете си качествен райграс, ако ще е сенчесто, семето да е за сянка, ако ли не обикновено. Прочетете нормата и започвайте да хвърляте семето с амониевата силитра. Нали не забравихте да валирате площта. Валирайте и след полагане на тревата. Готови сте, може да поливате сутрин рано и вечер късно. След 10 дни ще се радвате на зелената покривка.

Вече сте професионални градинари и сами сте озеленили двора си. Не ви трябва нищо друго освен желание, малко полезен труд, да не забравяме и малкото вложени парички за едно професионално озеленяване на двор или градинка в имота ви.

Реклама
Публикувано на Озеленяване на дворове, идеи за озеленяване и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s