Озеленяване на площи: затревяване с райграс

озеленяване на площи

озеленяване на площи

Всички знаем, че затревянето с райграс е лесна задача, но в статията ще отбележим няколко трика за озеленяване на площи с тревна смеска, които ще дадат максимален резултат в зелените площи на двора. В първата част, ще обобщим пролетната поддръжка на зелените площи в двора, а във втората как се засява или затревява с райграс.

Озеленяване на площи: пролетна подготовка и поддръжка на зеления килим.

Зимата отмина и дворните площи трябва да изглеждат перфектно. Пролетната поддръжка започва. Дъждът вали, а тревния килим расте ли расте. Идва момента за първото косене на тревата. Манипулациите са няколко и ако ги следвате, те ще гарантиран най-добрия старт за вашата поляна . Започнете с косене на килима, окосете хубаво и съберете тревата. След това пристъпете към аерирането на тревните площи. Това е некомфортна задача свързана с озеленяване, но ще бъде добре за тревата. С този метод ще премахнете старата суха трева. Кръстойте площите, когато аерирате. След това може отново да пуснете косачката, така ще съберете ненужния пласт и ще изравните терена допълнително. Хубаво би било и да валирате накрая. Вземете тревно семе и го засейте върху площите, същото направете и с амониевата силитра. После поливайте обилно.

Не оставяйте тревата да расте твърде много и косете на около 5 дни. Поливайте всеки ден, ако не вали. Това е гаранцията за оптимална визия на тревата. Добре е да аерирате 2 пъти в сезона, като включвате и тревното семе плюс амониева силитра.

озеленяване на площи

озеленяване на площи

Озеленяване на площи: затревяване с тревна смеска (райграс).

Когато говорим за затревяване с тревна смеска, трябва да сме предвидили заравняване на площите за озеленяване. Трябва те да са валирани няколко пъти и тогава да пристъпим към засяване на райграс. Нормата е около 10 кг. райграс за 200 кв. м. Това ще ни гарантира перфектен вид още след първото косене. Амониевата силитра е около 3-4 кг. за 100 кв. Трябва да имаме и фина(без бучки и камъчета) хумусна почва, след затревяването ще положим тънък слой от около 2 см. отгоре и ще я валираме. Ако има много птици сложете мрежа на около 2о см. над земята. Обезателно поливайте сутрин и вечер, но не през деня. След 8 дни ще поникне тревичката, а след още 7 дни ще я окосите.

озеленяване на площи

озеленяване на площи

Остава само да се и се радвате и да я косите всяка седмица. Това ще е мястото за игра на децата и място за срещи с приятелите ви. Ако се заемете с озеленяване на площи с голяма квадратура е добре да се обърнете към някоя фирма за озеленяване, така затревяването ще стане механично и по-икономично.

Каквото и да правите бъдете позитивни и усърдни. Обичайте близките и природата, това е ключа към щастието.

Реклама
Публикувано на Озеленяване на дворове, озеленяване, озеленяване на градини, озеленяване на площи, решения за озеленяване и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s