Затревяване с тревно семе(райграс) – как става това?

Тревните площи са визитната картичка за всеки двор и градина. Красивите и добре поддържани зелени площи се забелязват отдалеч и радват окото. Ето защо едно от най-важните неща в озеленяването е именно трудоемкото затревяване с тревно семе(райграс).

За да се сдобием с хубав тревен килим, трябва да следваме някои стъпки и да вземем под внимание особеностите на терена и средата, където е разположен двора или градината ни.

Към затревяването се пристъпва едва след като сме приключили всички други дейности свързани с озеленяване, а именно засаждане на дървета и храсти, изграждане на поливна система, изграждането на водни ефекти, плочопътеки и други.

Първото нещо което трябва да направим е да заравним терена и добре да го валираме. В противен случай след изникването на семето ще си проличат всички дребни неравности и няма да постигнем желания ефект.

Следващата стъпка е да изберем подходящото тревно семе за затревяването. Това зависи от редица фактори. Например, важно е да знаем какъв е механичния състав на почвата, дали е бедна или богата на хранителни вещества. Ако тя е изтощена или много замърсена със строителни отпадъци и други е добре да насипем нова. Трябва да знаем че корените на тревата, достигат до около 30см. дълбочина. Важно за избора на тревна смеска е също така да определим степента на засенчване на двора. Съществуват смески за сенчести или пък слънчеви терени.

След това се пристъпва към самото затревяване с тревно семе. То се разпръсква равномерно по терена средно по 1кг. на 20кв.м. Трябва да внимаваме да не претрупваме на места или пък да не останат празнини. Често срещано и препоръчително е да покрием тревното семе с почва и отново да валираме. По този начин го предпазваме от разпръскване от вятъра или от изяждане от птици.

Най-накрая задължително завършваме с торене с изкуствени торове (амониева селитра или комбинирана тор), за да стимулираме растежа и доброто развитие на тревата. След това поливаме обилно, за да се разтвори тора, като внимаваме да не отмием тревното семе. В следващите седмици до поникването и укрепването на тревния килим трябва да поливаме често, поради което е добре да имаме изградена поливна система.

Ако следваме внимателно тези стъпки, до няколко седмици ще се радваме на прекрасни зелени площи и ще знаем, че ако е направено както трябва, затревяването с тревно семе е един много добър избор в озеленяването.

Реклама
Публикувано на Озеленяване на дворове, градинарски услуги, озеленяване, озеленяване на градини, озеленяване на зелени площи, озеленяване на къщи, озеленяване на площи, озеленяване софия, поддръжка на двор, поддръжка на зелени площи, фирми за озеленяване и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s