Косене на трева – какво трябва да знаем

косене на трева

косене на трева

Всички ние се радваме на зелените, тучни ливади, по които можем да се разхождаме или пък просто да ги наблюдаваме. Хубавите тревни площи радват окото и създават приятни усещания у всеки наблюдател. Но за поддръжката им е необходимо да извършваме редица градинарски дейности, основната от които е косене на трева.

Грижа за тревния килим

Грижите за тревата започват още след поникването на тревното семе. Няколко седмици след засяването, когато тревата достигне необходимите размери е време и за първото косене. То се извършва на по-голяма височина. В противен случай може сериозно да увредим още младата и крехка трева.

Един път седмично

След като вече имаме добре оформен тревен килим можем да започнем същинските грижи. В периодите на интензивен растеж косенето на трева се извършва минимум един път седмично. В противен случай ако я оставим да порасне твърде много, тя ще деградира и няма да има желания декоративен ефект.

Важно е да знаем

При косенето на трева е изключително важно редовно да проверяваме състоянието на косачката. Така например ако ножа и не е добре наточен, ще накъсва стръкчетата и може да нанесе сериозни повреди. Също така е добре да я почистваме редовно и да проверяваме за изтичане на гориво, защото може да изгори тревата.

Не забравяйте

Едно от основните неща, които често забравяме при косенето на трева е обкантването. То се прави на местата, където косачката не може да достигне и се извършва с помощта на ножица за кантене или моторна коса. Трябва да знаем, че дори перфектно окосен двор и градина може да създаде лошо впечатление ако по периферията не е обкантен.

Компост

Ако все пак в някакъв момент се сблъскаме с неподдържан двор, където тревата е много висока, трябва да окосим изцяло с моторна коса. След като изминем цялата площ, събираме отпадъците и да ги изхвърляме или пък да ги събираме за компост. След това е най-добре да окосим тревата отново, но този път с косачка, за да стане по-равна и красива зелената площ.

Когато спазваме тези препоръки, косенето на трева може да се превърне в истинско удоволствие, защото нищо не може да се сравни с удовлетворението, което носи перфектно поддържания от нас тревен килим.

Реклама
Публикувано на Озеленяване на дворове, градинарски услуги, косене на трева, озеленяване, поддръжка на градина, поддръжка на двор, поддръжка на зелени площи, фирми за озеленяване и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s