Двор и градина – естествена ограда от туя или жив плет

Как да имаме естествена ограда в двора?

жива ограда от туи в софия  В днешни дни много често хората избират естествената зеленина, пред високи бетонови зидове за ограда. Това разбира се е напълно естествено, както от естетическа гледна точка, така и от здравословна. Живият плет от Туя и Лигуструм стават все по-разпространен и предпочитан елемент в градините за всеки от нас.

В повечето случаи предпочитаме, както дома ни така и двора ни да останат изолирани и да не се виждат от улицата. Затова най-често за външна ограда се използват туи. Те стават висока и гъста, зелена преграда, която не е трудна за поддържане.

Достатъчно е да се полива редовно или да се изгради система за капково напояване и да ги подрязваме във формата, която ние си изберем. При живи плетове от туя, те се засаждат най-често на разстояние от 50см. една от друга.

По този начин бързо ще постигнем желаната гъстота. Важно е да знаем, че туите се почистват поне два пъти в годината, за да се стимулират новите леторасти и да премахнем изсъхналите такива.

жива ограда от туи в софияОт друга страна във вътрешността на двора, рядко искаме високи стени, които визуално смаляват. Поради което най-често се използва жив плет от Лигуструм за да се обособят отделни пространства, или да се подчертаят някои подходи или пък просто за красота.

Тези гъсти естествени огради се поддържат по-ниски и чрез редовно подрязване, бързо придобиват строги и красиви линии.

При живия плет от Лигуструм, растенията се засаждат шахматно по 10бр. на линеен метър.

Те са бързорастящи и не след дълго ще се радваме на истински зелена оградка. Ако искаме можем да създадем и нещо по-интересно, като лабиринт например. Така със сигурност ще предизвикаме възхищение и дори малко завист у съседите.

Много често за живи плетове се ползват и други растения. Ако търсим повече колорит например, Форзицията е много подходящо растение за нас. На пролет тя ще се превърне в красива жълта преграда, след което отново ще стане зелена.

засаждане на жив плет, туя, чемшириБерберисът също е добър избор, но трябва да имаме в предвид, че има бодли. Понякога се засаждат и живи плетове, които не се подрязват, а се оставят да растат свободно. Всичко зависи от това, какво точно ще харесаме самите ние.

Най-предпочитани обаче си остават туите и живия плет от Лигуструм. Те са на достъпни цени, бързорастящи са и с тях можем да сме сигурни, че за кратко време ще се сдобием с красива зелена ограда.

Реклама
Публикувано на Озеленяване на дворове, градинарски услуги, засаждане на растителност, идеи за озеленяване, озеленяване, озеленяване на градини, озеленяване на зелени площи, озеленяване на къщи, озеленяване на паркове, озеленяване на площи, озеленяване софия, озеленяване софия цени, озеленяване цени, фирми за озеленяване, храсти, цветя и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s