Избор на озеленяване

ozelenqvane na gradini  Понякога всички ние имаме нужда от малко помощ в избора на стил. Независимо дали става въпрос за облекло или пък декориране на къщата всеки търси съвет от професионалист. Както във всички останали аспекти на живота, така и в озеленяването често се нуждаем от помощ, за да направим правилния избор.

Изборът на озеленяване на къщи или дворове зависи от много и различни фактори. Едно от най-важните неща, които трябва да вземем в предвид е конфигурацията на терена и размера на нашия двор. Ако разполагаме с разчупен релеф, тоест имаме скатове, хълмчета или други неравности е добре да се възползваме от него.

Такъв тип терен създава усещането за природна среда, което може да се засили като се изгради пейзажна плочопътека например или пък аранжираме живописен алпинеум на някое възвишение. За допълнително разнообразяване на озеленяването можем да засадим интересни дървесно-храстови групи или пък свободни композиции от многогодишни, полски цветя.

При по-равнинен терен и строги линии на двора, можем да подчертаем всичко това, като изградим алеи в геометричен стил. В такива случаи озеленяването също трябва да е по-изчистено. Живи плетове от различни видове декоративни храсти могат да обособяват различни пространства или пък допълнително да подчертават основните подходи и алеи в двора.

gras in the garden3Изключително подходящи е засаждането на туи или по оградата, като по този начин се създава естествена и жива стена, която с подходящите грижи, бързо става гъста и зелена. Присъствието на цветята в такъв тип озеленяване на двор, също е препоръчително, само че този път те трябва да се засаждат в геометрични форми и да са по представителни, най-често едногодишни, които изискват по-интензивна поддръжка.

Разбира се пейзажния и геометричен стил в озеленяването могат успешно да се комбинират. В такива случаи е подходящо в предната представителна част на двора да имаме прави алеи с живи плетове и цветни партери, а в задната част живописни плочопътеки и декоративни дървесно-храстови групи.

При подбора на растителност за озеленяването, от голямо значение е и размера на двора. Ако разполагаме с малки зелени площи трябва да внимаваме какви дървета и храсти засаждаме, защото не след дълго може да се окаже, че видовете, които сме си харесали са завзели цялата градина. По същият начин, ако разполагаме с голям двор, след озеленяването, той може пак да изглежда пуст и недостатъчно изпълнен.

alpineum1.jpgИ на последно място при избора на озеленяване, но не и по важност е нашият вкус. Не бива да забравяме, че дори и най-равнинният двор може да стане хълмист и обратното. Ако изберем подходящата фирма за озеленяване, всяко наше желание може да се превърне в реалност.

В крайна сметка изборът на озеленяване и това дали ще се възползваме от даденостите на релефа зависи изцяло от нас. Ако разполагаме с голямо желание и много идеи и ако се обърнем към професионална фирма за озеленяване, със сигурност ще се сдобием с мечтания двор.

Реклама
Публикувано на Озеленяване на дворове и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s