Как да разнообразим озеленяването в двора ни?

   SONY DSCКолкото и да харесваме озеленяването на двора и градината си, винаги има още какво да се желае. Независимо дали имаме нужда от малко разнообразие или пък нашите растенията вече са поостарели и са загубили своя декоративен ефект, винаги е добре от време на време да се внася по нещо ново в двора и градината.

Много добър вариант за разчупване на добре познатата среда е засаждането на храсти. Трябва да огледаме добре двора и да подберем няколко места, които според нас имат нужда от обновление.

След което пристъпваме и към избора на конкретни растения. Изключително красива  и подходяща за внасяне на колорит е Форзицията. На пролет тя се обсипва с жълти цветове, а през лятото е със зелени листа.

cropped-gradinarski-uslugi1.jpgТя търпи подрязване и можем да я поддържаме в интересни форми. Най-добре е да я засадим на няколко места в и по този начин да обединим озеленяването на двора и същевременно да го разнообразим.

Други интересни и сравнително лесни за поддържане храсти са различните видове спиреи, вайгела, берберис, хебе и много други. Изборът зависи най-вече от нашия вкус.

Друга новост в озеленяването на двора ни може да бъде засаждането на декоративно дръвче. Понякога не осъзнаваме колко красота и колорит може да внесе само едно растение ако е поставено на правилното място и ако е с високи декоративни качества.

За да се справим както трябва е добре да засадим дръвчето така, че то да се вижда от възможно най-много места в двора, а защо не и от самата къща. Не бива да е в много отдалечена част, защото в противен случай може и да не се възприема ясно от наблюдателя.

fons.jpgНай-добре е дръвчето да е листно декоративно, с ярки цветове или интересна форма, за да се забелязва от далеч. Много често за такива цели се използва Prunus cerasifera „Atropurpureum” или пък  Acer palmatum, както и много други разбира се.

Друг популярен начин за внасяне на нещо интересно в озеленяването на двор е добавянето на камъни. Те могат да се поставят само в един кът в градината, а може и в повече.

Просто трябва да подберем различни по големина и форма варовикови камъни например и да ги аранжираме както ни харесва. По този начин можем да оформим интересни скални кътове.

И разбира се, когато говорим за разнообразие и колорит не можем да не се сетим за цветя. Винаги и в озеленяването на всеки двор има място за добавяне на цветни площи. Само трябва да внимаваме да не прекалим и да стане прекалено претрупано.

ozelenqvane-net-gradiniЕстествено има още много начини с помощта на които можем да разнообразим озеленяването на двора. Можем да се поинтересуваме и да се опитаме да се справим сами или пък да потърсим професионална помощ.

Има огромен избор от фирми за озеленяване в София, които разполагат с идеи и могат да ни предложат качествени услуги на прилични цени. Но не бива да забравяме, че най-важни са нашите виждания и нашите желания.

Публикувано на Озеленяване на дворове и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар